27/10/2025
Mega Pink 2025 — Kisah di Sebalik Warna
“Mak, kenapa semua orang pakai baju pink hari ni?”
“Sebab hari ni, kita raikan kekuatan wanita, sayang. Warna pink ni tanda kasih, tanda semangat, tanda kita sayang diri dan orang lain.”
Kami membayangkan, suasana pagi itu di Mayang Mall begitu meriah. Dari jauh kelihatan wanita dari pelbagai usia, ada yang bersenamrobik, ada yang menyertai Pink Ribbon Walk, malah ada kanak-kanak kecil berpakaian pink dress comel menunggu giliran untuk pertandingan Ratu Cilik.
Ramai yang tidak tahu, setiap tahun ribuan wanita di Malaysia dikesan menghidap kanser payudara.
Masalahnya bukan tiada rawatan, tapi ramai yang datang lewat kerana tidak buat pemeriksaan awal atau terlalu takut untuk tahu kebenaran.
Sebab itulah Mega Pink 2025 diadakan iaitu untuk menyentuh hati, bukan sekadar memberi maklumat.
“Saya tak pernah rasa suasana macam ni. Semua orang nampak gembira walaupun temanya tentang penyakit,” kata si anak kecil sambil memegang belon pink yang comel.
Maknya tersenyum.
“Itu sebabnya penting, sayang. Kita nak orang faham, kesedaran boleh datang dalam suasana ceria. Bila kita gembira, semangat untuk jaga diri pun lebih kuat.”
Di satu sudut, Forum Inspirasi Pink Oktober sedang berlangsung.
Ustazah Asmak Husin berbicara lembut tentang redha dan kekuatan wanita.
Dr. Wan Hasmah p**a menjelaskan dengan tenang betapa pentingnya pemeriksaan awal, manakala Dr. Farhaana mengingatkan “Wanita kuat bukan kerana tak pernah jatuh, tapi kerana mereka bangkit semula.”
Di tengah dewan, muzik zumba bergema.
Wanita tersenyum ceria menari bersama tak kira muda atau berusia.
Kajian menunjukkan aktiviti seperti ini mampu menurunkan risiko kanser payudara hingga 25% dengan hanya 30 minit senaman sehari.
Sambil berzumba, mereka saling menguatkan satu sama lain, seolah-olah berkata,
“Kita semua sedang melawan, tapi kita tak pernah sendirian.”
Menjelang petang, suasana menjadi lebih tenang dengan majlis penutupan.
Tokoh wanita negeri naik ke pentas menyampaikan pesanan lembut bahawa kasih, kesedaran dan doa harus sentiasa hidup dalam setiap rumah tangga.
Mega Pink 2025 bukan sekadar program tetapi ia adalah pergerakan kasih yang menghidupkan harapan.
Mari bersama kami pada 30 & 31 Oktober 2025 di Mayang Mall, Kuala Terengganu.
Bawa keluarga, sahabat dan anak-anak anda.
Kerana setiap langkah yang kita ambil hari ini, adalah hadiah untuk kesihatan dan kebahagiaan esok.
Satu warna, satu semangat. Bersama, kita lebih kuat.