02/01/2026
KEBAIKAN DAN MANFAAT DAUN BIDARA
Firman Allah dalam surah saba ayat 16:
Maksudnya,“Kami gantikan dua kumpulan kebun mereka (yang subur) itu dengan dua kumpulan kebun yang berisi dengan pokok-pokok sugi dan pokok-pokok tamarisk, serta pokok-pokok bidara”. (34:16)
Pohon bidara ini banyak manfaat dan kegunaannya. Dalam ilmu rawatan ruqyah pohon bidara ini digunakan bagi merawat gangguan jin seperti sihir, saka dan histeria.
Daun bidara juga digunakan sebagai penawar untuk masalah gangguan sihir dalam perubatan ruqyah.
Al-Bukhariy (1997:10:233) mencatatkan dari Wahab bin Munbah, untuk mengubati daripada gangguan sihir, tujuh helai daun bidara yang masih segar ditumbuk dan dicampurkan ke dalam air. Kemudian dibacakan ayat Kursiy, surah al-Ikhlas, surah al-Falaq, surah al-Nas dan surah al-Kafirun. Air tersebut diminum sebanyak tiga teguk dan selebihnya dijadikan mandian.
Cara yang sama juga digunakan untuk lelaki yang mengalami masalah lemah seksualiti akibat daripada gangguan sihir. M***i Arab Saudi Ibn Baz (1999:3:279) melakukan tambahan ayat yang perlu dibaca untuk tujuan rawatan ini iaitu:
1) ayat 117-119 dari surah al-A‘raf,
2) ayat 79-82 dari surah Yunus
3) ayat 65-69 dari surah Taha.
4) ayat kursiy
5) 3 Qul
6)surah al kafirun
Sesuai dengan peredaran zaman yang berubah, sekarang kaedah rawatan menggunakan pohon bidara ini telah dimodenkan. Lahirlah produk-produk berasaskan bidara yang mempunyai kekuatan dan kemampuan yang sama bagi merawat gangguan sihir, saka dan sebagainya.
AlMisik hadir dengan produk berasaskan bidara ini hasil dari permintaan pesakit-pesakit yang dtg kepada Habib sejak dulu lagi. Ini bagi memudahkan pesakit dan menjimatkan masa. Keluarga dapat dilindungi, Insyaallah ibadah menjadi lebih sempurna.
Kaedah fiqh ada menyebutkan, “asal segala sesuatu adalah harus”. Selagi mana bahan perantaraan yang digunakan mempunyai khasiat khusus dalam perubatan dan mampu merawat pesakit, tidak mengandungi unsur haram, makhluk halus, pujaan, kuasa sakti dan boleh membawa kebaikan, maka harus berubat dengannya, digunapakai kaedah serta memberi manfaat kepada orang lain.
Sabda Nabi (SAW), “Ada seseorang bertanya pada Nabi (SAW): Wahai Rasullullah, adakah engkau telah berhenti dari melakukan jampi?, Maka Rasullullah (SAW) pun bersabda: “Sesiapa yang mampu dari kamu untuk memberi manfaat kepada saudaranya, maka, lakukanlah” (Riwayat Ibnu Hibban RA)
Insyaallah tak ada masalah jika mahu rawatan gangguan menggunakan produk Semburan Ruqyah Kasturi Bidara AlMisik selagi tak ada unsur syirik dan khurafat.
Hubungi 016-232 3208 Malaysia
Hubungi +6593971566 Singapore