04/22/2026
Bolota Myrto
1 ώρ.
·
Σήμερα εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές των κατοίκων της Χίου ενάντια στην εξόρυξη αντιμονίου στην Αμανή.
Αντιγράφουμε από τον Yianis Makridakis
Η ιστορία μοιάζει μυθιστόρημα παιδαριώδους έμπνευσης και δράσης αλλά το αποτέλεσμα είναι δύο χρόνια ομηρείας του νησιού, μια τεράστια κοινωνική ζύμωση, χιλιάδες ευρώ έξοδα σε δικαστήρια άνευ λόγου.
Διότι σήμερα στο ΣτΕ εκδικάζονται οι προσφυγές των κατοίκων της Χίου ενάντια στο γελοιωδέστερο και πιο ανόητο, ανήκουστο, απερίσκεπτο, κωμικό και πρόχειρο κυβερνητικό σχέδιο καταστροφής του νησιού.
Λίγα λόγια για το έργο:
Εν καιρώ κοβιντ καταφθάνει στην Χίο ένας CEO πολυεθνικής καταγόμενος από το νησί, για να δει τη μαμά του και σε μια πεζοπορία του στο βουνό βλέπει τις παλιές γαλαρίες, μαθαίνει περί μεταλλείων αντιμονίου Μποδοσάκη το 1950 και με την βοήθεια τοπικών παραγόντων σχεδιάζει επανεκμετάλλευση του κοιτάσματος με εποχική εξόρυξη, όπως ο τρύγος.
Το σχέδιο είναι να δουλεύουν τα ορυχεία Οκτώβριο με Μάιο, να βγάζουν αντιμονιτη από υπόγειες γαλαρίες, να τον μεταφέρουν μέσα σε σφραγισμένα κοντέινερ εκτός νησιού, όπου θα γίνεται η επεξεργασία του μεταλλεύματος. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα σταματά η εκμετάλλευση για να λειτουργεί ο τουρισμός και τα ιαματικά λουτρά!
Απίθανο το σχέδιο! Εγκρίθηκε αμέσως από τους ντόπιους παράγοντες στο καφενείο, πίνοντας τοπική σούμα και τρώγοντας κοψίδια.
Γύρισε ο CEO στην Αθήνα, πήγε στο ΥΠΕΝ και κατέθεσε αίτηση παραχώρησης της περιοχής, είδαν τα εκεί πολιτικά σαΐνια το "επενδυτικό ενδιαφέρον" και βγάλανε τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο της Χίου από τα αζήτητα, που τον είχαν κατατάξει οι έρευνες του ΙΓΜΕ, αφού μέχρι τότε δεν ανήκε ούτε στις ώριμες, ούτε στις υπό διερεύνηση περιοχές για εκμετάλλευση.
Έτσι, λόγω του σεναρίου αυτής της επενδυτικής κωμωδίας, η Χίος βαφτίστηκε ξαφνικά "επενδυτική ευκαιρία" και η κωμωδία συνεχίστηκε μέχρι να γίνει τραγωδία.
Ειπώθηκαν σπουδαίες κωμικές ατάκες: Ότι η Κέραμος μαζί με την Κίνα θα παράγουν το αντιμόνιο που χρειάζεται όλος ο πλανήτης. Ο Εγρηγορός και η Κέραμος θα πετάξουν την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή αγορά κρίσιμων μετάλλων. Η Ευρώπη θα μας φροντίζει περισσότερο διότι θα μας έχει ανάγκη. Και πολλά ακόμη.
Με τούτα και με τα άλλα, με μια γονατογραφια προκήρυξης διεθνούς ενδιαφέροντος, στην οποία μέχρι και το κλάσμα υπολογισμού του ενοικίου της "περιοχής αξιοποίησης" δεν είναι απλοποιημένο, όπως θα το έγραφε ας πούμε ένα παιδί έκτης δημοτικού, φτάσαμε στο σημείο η απερίσκεπτη και κυνική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας και το ΥΠΕΝ να παραχωρούν σε πολυεθνικές εξορυκτικές ολόκληρη την ΒΔ Χίο, ακρωτηριάζοντας το νησί, αποδεχόμενοι ταυτόχρονα εν τέλει ότι το "επενδυτικό" αυτό σχέδιο είναι ασύμφορο για κάθε επενδυτή, αφού στην καλύτερη περίπτωση και με το ιστορικό υψηλό της τιμής του αντιμονίου, που είναι περι τις 25.000 δολάρια ο τόνος, η εξορυκτική που θα αναλάβει να χαλάσει το νησί, θα έχει τζίρο μόνον 50 εκατομμύρια ετησίως και από αυτά τα ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει ένα εκατομμύριο και θα δίνει ανταποδοτικά στον Δήμο Χίου τα διακόσια χιλιάρικα, κι αυτά μετά από πέντε χρόνια. Διότι τα πρώτα πέντε χρόνια θα γίνουν έρευνες και δεν θα υπάρχουν έσοδα για κανέναν!
Εδώ γελάμε.
Στη Χίο των εφοπλιστών, των καπεταναίων, που ένα τάνκερ σήμερα στο Ορμούζ έχει τζίρο πολλαπλάσιο από όλη την "επένδυση" του αντιμονίου, όλα τα χρόνια που θα λειτουργήσει.
Στη Χίο της μαστίχας που έχει τιμή τουλάχιστον εξαπλάσια από το αντιμόνιο στην παγκόσμια αγορά και αφήνει στην τοπική κοινωνία και στη Εθνική οικονομία πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Έρχεται αυτή η κωμωδία υπόθεση δήθεν επένδυσης αντιμονίου, που ξεκίνησε από μια ταβέρνα που την σκαρφίστηκαν μεθυσμένοι τρώγοντας λουκάνικα κάποιοι τοπικοί παράγοντες μαζί με έναν φίλο τους CEO, που ήρθε λόγω κοβιντ στο νησί να δει τη μαμά του και βγήκε να ξεσκάσει στο βουνό.
Ε, λοιπόν σήμερα ένα τσούρμο δικαστάδες συσκέπτονται για αυτή την υπόθεση.
Καλημέρα και καλά να περνάτε στην Ελλάδα της σοβαρής ανάπτυξης των αρίστων.