25/03/2026
Οι καισαρικές τομές μπορούν να σώσουν ζωές όταν είναι ιατρικά απαραίτητες. Όμως σήμερα πολλές πραγματοποιούνται χωρίς να βελτιώνουν τα αποτελέσματα υγείας θέτοντας γυναίκες και νεογνά σε κίνδυνο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπλοκών.
Οι μαίες συμβάλλουν στη μείωση των περιττών καισαρικών τομών και άλλων παρεμβάσεων, υποστηρίζοντας τον φυσιολογικό τοκετό και παρέχοντας εξατομικευμένη φροντίδα που προστατεύει την υγεία και προλαμβάνει βλάβες. Επίσης διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες που χρειάζονται ιατρικές παρεμβάσεις παραπέμπονται στον κατάλληλο ειδικό, την κατάλληλη στιγμή (ΙCM, 2026).
Φέτος για την Διεθνής Μέρα Μαιών , υπογράψτε την παγκόσμια αίτηση https://millionmore.org/petition/ που καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν για .
**Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών, έως το 2030 το 30% των τοκετών παγκοσμίως θα πραγματοποιείται με καισαρική τομή. Στην Κύπρο, ήδη το 61% των τοκετών το 2023 έγινε με καισαρική τομή, κατατάσσοντας τη χώρα στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με μάλιστα αυξητική τάση.*