21/03/2026
https://www.facebook.com/share/18LNPLK5mc/
•Παιδιά στην εποχή της υπερδιέγερσης
Τα παιδιά της Gen Alpha ( 2010-2025 είναι η πρώτη γενιά που μεγαλώνει από την αρχή της ζωής της μέσα σε έναν πλήρως ψηφιακό κόσμο).
Μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από εκείνο στο οποίο μεγαλώσαμε εμείς, και αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους.
Η συνεχής έκθεση σε οθόνες, η ταχύτητα της πληροφορίας, η εναλλαγή ερεθισμάτων και η ένταση της καθημερινότητας διαμορφώνουν έναν εγκέφαλο που καλείται από πολύ νωρίς να επεξεργαστεί περισσότερα από όσα μπορεί να αφομοιώσει.
Πολλές φορές αυτό που μοιάζει με «ανυπακοή», «ένταση» ή «κακή συμπεριφορά» είναι στην πραγματικότητα δυσκολία στη ρύθμιση.
Ένα παιδί που δεν προσπαθεί να μας δυσκολέψει, αλλά προσπαθεί να διαχειριστεί εσωτερική υπερένταση, κόπωση ή συναισθηματική υπερφόρτωση.
Όταν το νευρικό σύστημα μένει για ώρα σε αυξημένη διέγερση, η αντοχή μειώνεται,η ματαίωση βιώνεται πιο έντονα,η αναμονή γίνεται δύσκολη και η μετάβαση από το ένα ερέθισμα στο άλλο κουράζει...και τότε εμφανίζονται τα ξεσπάσματα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί χρειάζεται περισσότερη πίεση.
Σημαίνει ότι χρειάζεται ρύθμιση.
Χρειάζεται έναν ενήλικα που να μπορεί να λειτουργήσει σαν εξωτερικό νευρικό σύστημα:
με ήρεμη φωνή, σταθερά όρια, προβλεψιμότητα, συναισθηματική ασφάλεια και πραγματική παρουσία.
Οι φωνές, η απειλή και το «επειδή το λέω εγώ» μπορεί να σταματούν στιγμιαία μια συμπεριφορά, αλλά δεν βοηθούν το παιδί να οργανωθεί εσωτερικά.Αντίθετα, συχνά εντείνουν την απορρύθμιση.
Τα παιδιά σήμερα χρειάζονται όρια που να προσφέρουν ασφάλεια και όχι φόβο.
Χρειάζονται χώρο για κίνηση, αποφόρτιση, επαφή με το σώμα, ξεκούραση και ανθρώπινη σύνδεση.