ππππ‘ππ ππ‘ππππ¦π π¦ππ₯π ππππ
Teman Setiap Langkah Perjalanan Ibu π€
30/01/2026
Hari Kesedaran Penyakit Tropika Terabai Sedunia | 30 Januari
Penyakit tropika terabai masih menjejaskan jutaan manusia di seluruh dunia, terutamanya dalam kalangan komuniti yang kurang mendapat akses kepada rawatan kesihatan. Banyak daripada penyakit ini sebenarnya boleh dicegah dan dirawat, namun sering terlepas pandang akibat kurang kesedaran dan pemeriksaan awal.
Di Klinik Angkasa Seri Alam, kami komited untuk meningkatkan kesedaran, menggalakkan pengesanan awal, dan memastikan akses kepada rawatan kesihatan yang lebih baik untuk komuniti setempat.
Kesedaran yang lebih kuat membina komuniti yang lebih sihat β dan itulah misi kami.
Klinik Angkasa Seri Alam
12/01/2026
π Berita Baik Untuk Warga Seri Alam! π
β° Waktu Operasi Baharu Klinik Angkasa Seri Alam
π Bermula 1 Januari 2026
Kini lebih senang untuk anda datang dapatkan rawatan β kami dibuka setiap hari! π₯β¨
π Tak perlu risau, kami ada bila anda perlukan!
π₯ Klinik Angkasa Seri Alam
Penjagaan mesra. Rawatan berkualiti. Untuk anda sekeluarga π
22/12/2025
Ramai orang tunggu sampai ada simptom baru nak buat pemeriksaan.
Sebenarnya, banyak penyakit kronik bermula tanpa apa-apa tanda pun.
Jangan tunggu sampai badan bagi βsignalβ yang sudah lewat.
βοΈ Tekanan darah & kolesterol boleh naik walaupun rasa sihat
βοΈ Paras gula tinggi selalunya tak tunjuk simptom awal
βοΈ Saringan awal bantu kesan risiko sebelum jadi serius
βοΈ Bila tahu lebih awal, lebih mudah untuk kawal & rawat
π Jika masih ragu atau tak pasti saringan mana yang sesuai mengikut umur & keadaan kesihatan anda, boleh buat temujanji untuk konsultasi bersama doktor kami.
Klinik Angkasa Seri Alam
βKesihatan Anda, Keutamaan Kamiβ
18/12/2025
Cuti sekolah adalah masa paling sesuai untuk anak bersunat β lebih tenang, lebih teratur, dan anak pun mudah dijaga.
Di Klinik Angkasa Scientex Senai, kami pastikan proses sunat berjalan dengan selamat, cepat dan mesra kanak-kanak.
Kelebihan sunat:
βοΈ Kebersihan lebih terjaga
βοΈ Kurangkan risiko jangkitan
βοΈ Elak masalah kulit ketat (phimosis)
βοΈ Baik untuk kesihatan jangka panjang
Kalau nak pastikan anak bersedia dan dapat pengalaman sunat yang selesa, boleh hubungi kami untuk slot yang masih ada.
Klinik Angkasa Seri Alam
βKesihatan Anda, Keutamaan Kami
16/12/2025
Ramai orang tunggu sampai ada simptom baru nak check. Hakikatnya, banyak penyakit kronik bermula tanpa tanda awal. Jangan tunggu badan bagi βsignalβ yang dah lewat ya.
βοΈ Walaupun rasa sihat, tekanan darah & kolesterol boleh senyap-senyap naik
βοΈ Paras gula tinggi selalunya tak beri simptom awal
βοΈ Saringan awal bantu kesan risiko sebelum jadi serius
βοΈ Lagi awal tahu, lagi mudah kawal & rawat
πJika masih ragu atau nak tahu saringan apa yang sesuai ikut umur & keadaan kesihatan anda β boleh buat temujanji untuk konsultasi bersama doktor kami.
β
Klinik Angkasa Seri Alam
βKesihatan Anda, Keutamaan Kamiβ
10/12/2025
π Hari Hak Asasi Manusia Sedunia
Hari untuk kita peringati bahawa setiap insan berhak hidup dengan maruah, keselamatan, dan peluang yang saksama.
Tak kira latar belakang, status, atau kemampuanβ
hak kepada kesihatan, pendidikan, dan kehidupan yang berkualiti adalah milik semua.
Di Klinik Angkasa, kami percaya:
π Kesihatan bukan keistimewaan. Ia adalah hak asasi
π Akses yang adil melahirkan masyarakat yang lebih sihat
π Hormat dan empati membentuk asas penjagaan yang berkualiti
Kami berdedikasi untuk menyediakan perkhidmatan yang:
βοΈ Mudah diakses oleh semua golongan
βοΈ Bebas diskriminasi & penuh hormat
βοΈ Menjaga keperluan fizikal, emosi & mental
βοΈ Menegakkan prinsip kesaksamaan dan inklusiviti
π Mari bersama memperjuangkan dunia yang lebih adil, lebih berperikemanusiaan, dan lebih penyayang.
Hari AIDS Sedunia
Hari untuk kita sama-sama buka mata, buang stigma, dan sokong komuniti yang terkesan.
HIV/AIDS bukan sekadar isu kesihatan.
Ia tentang kesedaran, pencegahan dan kasih sesama manusia.
Di Klinik Angkasa kami komited untuk:
βοΈ Memberi konsultasi perubatan tanpa prejudis
βοΈ Menyediakan ujian saringan HIV yang selamat & sulit
βοΈ Memberi rawatan susulan mengikut garis panduan semasa
βοΈ Menyokong pesakit dengan penuh hormat & empati
βOvercoming disruption, transforming the AIDS response.β
Masa untuk kita ubah cara kita melihat, memahami dan membantu.
Jaga diri, jaga komuniti.
Saringan awal boleh menyelamatkan nyawa.
27/11/2025
"Bila perlu berhenti ambil Yasmin semasa proses Induction of Lactation?"
Ramai ibu risau bila perlu stop Yasmin bila payudara mula hasilkan susu. Jangan tunggu sampai rasa terlalu penuh atau sakit ya.
βοΈ Jika payudara mula bengkak (engorged), hentikan Yasmin segera
βοΈ Selepas berhenti, teruskan rutin pumping secara konsisten
βοΈ Boleh sambung ambil milk booster atau herba penyokong
βοΈ Fokus pada frekuensi pumping, bukan jumlah susu pada awalnya
πJika masih ragu atau perlukan guidance lebih tepat mengikut keadaan kesihatan anda β boleh buat temujanji bersama doktor kami untuk konsultasi lanjut.
Be the first to know and let us send you an email when Klinik Angkasa Seri Alam posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.
Dr Hani atau nama penuhnya Dr Syahidah Hani Mahmood berasal dari Johor Bahru, Johor. Menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah IJ Convent dan kemudian ke Sekolah Menegah Convent. Beliau memasuki Sekolah Berasrama Penuh Sains Muar. Kemudiannya melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya dan mengenggam ijazah MBBS pada tahun 2003.
Beliau melengkapkan rotasi housemanship beliau di Hospital Sultanah Aminah. Setelah itu, beliau berkhidmat di Jabatan Kecemasan di hospital sama dan kemudian berpindah ke Hospital Sultan Ismail. Beliau juga berkhidmat selama setahun di Jabatan Anesthesiology.
Beliau juga pernah berkhidmat di Hospital Pakar Kempas selama 2 tahun setelah Doctamat perkhidmatan kerajaan.
Minat yang mendalam pada perubatan kanak-kanak dan sakit puan mendorong Dr Hani untuk mebuka kliniknya sendiri pada 2011 di bawah nama Polilklinik Yuslina Seri Alam. Ia kemudian ditukar kepada Klinik Keluarga Dr Hani pada tahun 2013.
Dr Hani juga merupakan Occupational Health Doctor (NIOSH) sejak tahun 2009. Sekarang, Dr Hani juga telah menamatkan Diploma in Family Medicine,2015 dan merupakan ahli Academy of Family Physician of Malaysia.