07/04/2026
Tular baru-baru ini di media sosial, APM Putrajaya telah menerima satu (1) kes Kemalangan Jalan Raya (KJR).
Berdasarkan situasi di dalam video, teknik menstabilkan mangsa yang dilakukan oleh anggota APM Putrajaya dikenali sebagai 𝗠𝗮𝗻𝘂𝗮𝗹 𝗜𝗻-𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗦𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 (𝗠𝗜𝗟𝗦) setelah mengalami kecederaan akibat kemalangan terjatuh daripada motosikal berkuasa tinggi.
Posisi anggota boleh berada dalam keadaan meniarap atau melutut di bahagian atas kepala mangsa bagi mengelakkan pergerakan yang boleh mengakibatkan kecederaan bertambah teruk pada bahagian tulang belakang/saraf tunjang.
Kemudian anggota akan memasang 𝗖𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗖𝗼𝗹𝗹𝗮𝗿 / pendakap leher khas bagi mengehadkan pergerakan pada bahagian leher mangsa.
Credit diberikan kepada pasukan penyelamat yang terlibat. Syabas dan juga tahniah diucapkan. 🤝🏻
𝗡𝗼𝘁𝗮 𝗣𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗴:
Setelah membuat panggilan kecemasan, diminta menanti bantuan daripada petugas berkemahiran seperti 𝗔𝗣𝗠 atau 𝗞𝗞𝗠 sebelum melakukan sebarang pergerakan kepada mangsa yang disyaki mengalami kecederaan tulang belakang contohnya tidak membuka topi keledar, meletakkan alas di bawah kepala seperti bantal atau meriba dan sebagainya.